Zit je eraan te denken om zelfstandig transportondernemer te worden? Goed bezig! In deze blog zetten we op een rij welke stappen je dient te doorlopen. Zo weet je straks precies wat er voor nodig is om je eigen transport onderneming op te zetten.
De voordelen als zelfstandig transportondernemer
Je eigen onderneming starten als transportondernemer heeft verschillende voordelen. Waarschijnlijk heb je al eens over die voordelen nagedacht. Als je van loondienst naar eigen baas gaat, kun je rekenen op de volgende pluspunten:
- Jij maakt je eigen keuzes als eigen baas.
- Je bepaalt je eigen werkdagen en werktijden.
- Je bepaalt je eigen vrije dagen en vakanties.
- Je kiest je eigen opdrachtgevers en opdrachten uit.
- Je kiest je eigen vrachtwagen(s) uit.
- Je hebt de kans om je bedrijf te laten groeien.
Maakt dat je enthousiast? Dan is het tijd voor de volgende stap: alles regelen wat je nodig hebt om transportondernemer te worden. Eigen baas in de transportwereld ben je niet van vandaag op morgen, maar voor de doorzetter is het zeker mogelijk.
Dit heb je nodig voor jouw transportbedrijf
Als ervaren chauffeur voldoe je alvast een aantal wettelijke eisen voor een zelfstandige transportondernemer. Daarna zijn er meer stappen om te doorlopen, zoals een opleiding volgen en een NIWO-vergunning verkrijgen. Dit zijn een aantal belangrijke voorwaarden:
- De benodigde rijbewijzen
- Aanvullende beroepsexamens (Code 95)
- Een diploma voor beroepsgoederenvervoer
- Een vergunning voor transport
- Kennis van de Wet wegvervoer goederen
- Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel
- Eigen vrachtwagens
- Goede verzekeringen
Voor je eigen transportonderneming heb je dus best het een en ander nodig. We behandelen de verschillende voorwaarden hieronder. Zo komen we stap voor stap dichter bij het doel.
De benodigde rijbewijzen
Waarschijnlijk zit je zelf letterlijk en figuurlijk achter het stuur in je beginnende transportonderneming. Als je zelf de weg op gaat met vrachtvervoer, heb je natuurlijk de juiste rijbewijzen nodig.
Met rijbewijs C mag je in Nederland voertuigen besturen tot maximaal 50.000 kilo. Als je voertuig niet zwaarder is dan 7.500 kilo, dan is rijbewijs C1 al voldoende. Met het gewicht van de vrachtwagen bedoelt men de toegestane maximummassa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen.
Daarnaast heb je ook nog de rijbewijzen CE en C1E. Hierbij gaat het om vrachtauto’s met aanhangers.
Aanvullende beroepsexamens (Code 95)
Naast de rijbewijzen heb je als chauffeur ook aanvullende beroepsexamens af te leggen. Hiermee toon je aan dat het goed zit met je vakbekwaamheid. Deze diploma’s voor het beroepsgoederenvervoer staan bekend als Code 95.
Welk lesprogramma je dient te volgen, hangt af van je voertuigen en ladingen. Als je bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen vervoert, dan krijg je een lesprogramma dat hierop is afgestemd. Als je de Code 95 hebt gehaald, mag je het voor 5 jaar bijschrijven op je rijbewijs. Daarna volgt nascholing.
Een diploma voor beroepsgoederenvervoer
Om je eigen transportondernemer te worden, is dit misschien wel de moeilijkste stap: een erkend vakdiploma halen voor beroepsvervoer. Met dit diploma laat je zien dat je bekwaam bent als zelfstandige transportondernemer.
De cursus beroepsvervoer bestaat uit de volgende modules met examens:
- Bedrijfsmanagement
- Calculatie
- Financieel management
- Personeelsmanagement
- Wegvervoer goederen (deel 1 en 2)
Je kunt de opleiding volgen op verschillende locaties en bij verschillende opleiders. Het is daarnaast mogelijk om de vakken schriftelijk of klassikaal te volgen. Om de kans op een goed resultaat te verhogen, is een klassikale aanpak voor de meeste mensen aan te raden.
Een vergunning voor transport
Heb je alle examens gehaald en de opleiding succesvol afgerond? Dan is het tijd om aan je vergunningplicht te voldoen. Je kunt pas beroepsvervoer verrichten als je in het bezit bent een vergunning. De benodigde transportvergunning staat ook wel bekend als de Eurovergunning of Communautaire vergunning.
Je vraagt de communautaire vergunning aan bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). Daarom noemt men het ook wel de NIWO-vergunning. Om in aanmerking te komen voor de vergunning moet je onder andere voldoende startkapitaal en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) regelen. Deze vergunning is nodig voor vergunningsplichtige voertuigen. Dit zijn voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kilo.
Kennis van de Wet wegvervoer goederen
Ook geen overbodige luxe is enige kennis van de Wet wegvervoer goederen. Wist je bijvoorbeeld dat men twee soorten goederenvervoer onderscheidt, namelijk beroepsgoederenvervoer en eigen vervoer?
Ondernemers die goederen tegen betaling vervoeren voor derden, vallen onder het zogenaamde beroepsgoederenvervoer. Bij eigen vervoer is er sprake van vervoer van eigen goederen van het bedrijf. Voor die tweede categorie is geen vergunning nodig van de NIWO.
Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel
Ben je er aan toe om je bedrijf als transport ondernemer op te richten? Dan is het zaak om naar de Kamer van Koophandel te gaan voor de registratie van je onderneming in het handelsregister. Je kunt je online aanmelden bij de KvK en vervolgens een afspraak plannen bij een van de kantoren.
Begin je als eigen rijder puur voor jezelf, zonder personeel? Dan kies je voor een eenmanszaak als rechtsvorm. Naast een eenmanszaak bestaan er ook andere rechtsvormen, zoals een vennootschap onder firma, een maatschap, een naamloze vennootschap of een besloten vennootschap.
Door het inschrijven bij de Kamer van Koophandel ben je ook automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Dit levert je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer op.
Eigen vrachtwagens
Goederen vervoeren lukt natuurlijk niet zonder vervoersmiddel. Je kunt een eigen vrachtwagen kopen, leasen of huren. Je hebt ook de optie tussen een nieuw of een gebruikt exemplaar. Veel beginnende eigen rijders kiezen voor lease, om de kosten in de eerste fase van je onderneming te beperken.
Bij het leasen van een vrachtauto is het goed om op de hoogte te zijn van het verschil tussen operational lease en financial lease. Bij financial lease ben je vanaf dag één eigenaar van de vrachtauto, bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar.
Goede verzekeringen
Als zelfstandig ondernemer heb je te maken met kansen en risico’s. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje en dan heb je liever geen last van de financiële gevolgen. Voor de transportondernemer zijn onder andere de volgende verzekeringen relevant:
- Vrachtwagenverzekering
- Transportaansprakelijkheidsverzekering
- Container-/traileraansprakelijkheidsverzekering
Iedere verzekering dekt een andere vorm van schade. De meeste transportondernemers hebben baat bij een combinatie van verzekeringen om relevante risico’s af te dekken.
Wees welkom bij Buro Nomden
Buro Nomden is een specialist op het gebied van verzekeringen voor de transportsector. Voor transportondernemers hebben we ook een verzekeringspakket. Wij zorgen voor goede dekkingen tegenover scherpe premies. Meer weten? Bel ons op 015 212 1648!