Verzekering startende ondernemer: wat heb je nodig?

november 27, 2023

Als startende ondernemer denk je misschien niet meteen aan verzekeringen. Toch zijn verzekeringen voor startende ondernemers geen overbodige luxe, omdat er natuurlijk ook risico’s kleven aan ondernemerschap. Wij leggen je uit welke verzekeringen je helpen om jou en je bedrijf te beschermen.

De meest gekozen verzekeringen voor startende ondernemers

Voor beginnende ondernemers is het verstandig om verschillende verzekeringen af te sluiten voor dekking tegen de grootste risico’s. Zakelijke verzekeringen helpen je om je bedrijf te beschermen in het geval van bijvoorbeeld zakelijke conflicten of schade aan jouw spullen of die van een ander.

Dit zijn tien van de meest gekozen verzekeringen in de zakelijke dienstverlening:

  • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Een rechtsbijstandverzekering
  • Een cyberverzekering
  • Een opstalverzekering
  • Een inboedelverzekering
  • Een bedrijfsschadeverzekering
  • Een zorgverzekering
  • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering

We gaan deze tien verzekeringen voor startende ondernemers allemaal bij langs. We beginnen met de zakelijke verzekeringen voor je bedrijf en vervolgens komen de particuliere verzekeringen voor jezelf aan bod.

Verzekeringen voor bedrijven van startende ondernemers

Van materiële schade tot een zakelijk conflict, ondernemers krijgen vroeg of laat wel eens te maken met een ongelukje of een tegenslag. Met een goede verzekering voorkom je hoge kosten of andere problemen voor je onderneming.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) verzekert je voor schade die je tijdens het werk als ondernemer maakt aan spullen van een ander. Stel bijvoorbeeld dat je tijdens een gesprek per ongeluk een kop koffie over de laptop van een ander morst. Deze verzekering dekt die schade.

Ook letselschade zit bij de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven inbegrepen. Stel dat iemand struikelt vanwege een losliggend snoer in je kantoor en daarbij zijn pols breekt. Daar is jouw bedrijf dan aansprakelijk voor. De AVB voorkomt dat je hier voor moet betalen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade als gevolg van beroepsfouten. Stel bijvoorbeeld dat je als zzp’er in de zorg door de hoge werkdruk per ongeluk een fout maakt met een injectie. Dit valt onder beroepsaansprakelijkheid. De verzekering dekt schade als gevolg van mogelijk letsel bij de cliënt. Het is belangrijk om te weten dat bij sommige beroepen, zoals een arts, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht is.

Zit je in de transportwereld? Dan is een transportaansprakelijkheidsverzekering een goed idee. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan andermans goederen tijdens transport. Denk hierbij aan een beschadiging van de lading, zowel tijdens het laden en lossen als op de weg.

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering

Vroeg of laat krijgen ondernemers wel een te maken met een juridisch conflict. Stel bijvoorbeeld dat een klant weigert te betalen of dat je onenigheid hebt met de verhuurder van je bedrijfspand. Op die momenten heb je baat bij deskundige hulp in het juridische proces.

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering dekt de kosten voor juridisch advies, proceskosten, gerechtskosten en de kosten van een advocaat. Een goede rechtsbijstandverzekering biedt ook incassobijstand om niet-betaalde rekeningen toch betaald te krijgen.

Een cyberverzekering

Geen enkele onderneming kan nog zonder digitale systemen en computers. Daarom is het ook verstandig om je voor digitale risico’s te verzekeren. Denk hierbij aan de gevolgen van cybercrime zoals virussen, hacks, ransomware, phishing en datalekken.

Een cyberverzekering vergoedt de kosten als je slachtoffer bent van cybercrime. Een belangrijk onderdeel van de cyberverzekering is het voorkomen van eventuele schade. Zo is er bij Buro Nomden ook een gratis systeemscan door een security-specialist bij inbegrepen.

inboedel verzekeren
Je bedrijfspand wil je ook goed verzekerd hebben

Een opstal- en inventarisverzekering

Ben je eigenaar van een bedrijfspand? Dan is een opstalverzekering een goed idee. Deze verzekering dekt schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, waterschade, vandalisme of een inbraak. De opstalverzekering zorgt ervoor dat het pand hersteld of herbouwd kan worden.

Voor de inboedel sluit je een inventarisverzekering af. Een inventarisverzekering verzekert materiële schade aan zaken als computers, elektronica, machines en gereedschappen. Je handelsvoorraad valt ook te verzekeren. Hiervoor sluit je een goederenverzekering af.

Een bedrijfsschadeverzekering

Het is ook mogelijk dat je bedrijf na bijvoorbeeld een brand een tijd stil komt te liggen. Een bedrijfsschadeverzekering dekt het omzetverlies in de periode waarin je niet voluit kan ondernemen. Deze verzekering staat ook wel bekend als de bedrijfsstagnatieverzekering.

Aanvullende verzekeringen

Per branche is het ook verstandig om te kijken wat je branchegenoten verzekeren. Gebruik je bijvoorbeeld bedrijfsauto’s? Dan is een aanvullende verzekering in de vorm van een zakelijke autoverzekering een goed idee.

Ook voor andere bedrijfsmiddelen zijn specifieke verzekeringen handig. In de transportsector is de vrachtwagenverzekering bijvoorbeeld één van de belangrijke verzekeringen.

Koen de Jong vrachtwagen verzekering sinds 2021 buro nomden
Per branche zijn er verschillende aanvullende verzekeringen, zoals een vrachtwagenverzekering

Verzekeringen voor jezelf als startende ondernemer

Startende ondernemers denken veel aan hun bedrijf, maar het is belangrijk om je persoonlijke risico’s ook niet te vergeten. Als zelfstandig ondernemer loop je namelijk andere risico’s dan iemand in loondienst. Daarom behandelen we ook de belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers op particulier vlak.

Een zorgverzekering

Een ziektekostenverzekering afsluiten is voor iedere Nederlander verplicht. Daarom verwacht je ‘m misschien niet op deze lijst. Toch hoort ook deze verplichte verzekering voor de volledigheid op deze lijst met verzekeringen voor startende ondernemers.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, kan dat grote financiële gevolgen hebben. Je kan namelijk niet net als iemand in loondienst een uitkering krijgen. Langdurig ziek zijn als ondernemer, bijvoorbeeld door een burn-out, is een reëel risico.

Om jezelf ook tijdens ziekte van een inkomen te garanderen, heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig. De AOV dekt dus jouw inkomensrisico en is in feite jouw uitkering. Dat scheelt extra zorgen tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid.

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering

Sommige mensen verwarren zakelijke aansprakelijkheid met particuliere aansprakelijkheid. Er is echter een groot verschil. Een privé aansprakelijkheidsverzekering heeft niets te maken met je bedrijf. Deze verzekering dekt dus ook geen gemaakte schade tijdens het werk.

Toch is een verzekering voor de particuliere aansprakelijk ook geen overbodige luxe. Ook buiten je werk om kan een ongeluk immers in een klein hoekje zitten en dan heb je liever geen gedoe met aansprakelijkheid. Daarom zetten we ook deze particuliere verzekering op de lijst.

Zonder zorgen ondernemen met een goede verzekering

Ben je op zoek naar de juiste verzekeringen voor starters in het ondernemerschap? Wij zijn je graag van dienst met goed advies. Zo kunnen jij en andere startende ondernemers met een gerust hart beginnen aan het avontuur als eigen baas.

Samen bekijken we welke verzekeringen je nodig hebt. Zo komen we tot de juiste mix waarbij reële risico’s worden afgedekt. Neem gerust contact met ons op voor een goed gesprek.

Contactformulier nieuwsbericht
Bel

Meer informatie

Buro Nomden
Helpdesk Transport
015 212 16 48
zakelijk@buronomden.nl

FacebookLinkedin
Suggestie formulier

Mogen we je iets vragen?

Heb je de informatie die je zocht kunnen vinden?

Fijn dat je gevonden hebt wat je zocht!

We wensen je nog een prettige dag!