Internationaal handel: waar moet je op letten?

januari 16, 2024

Internationaal zakendoen brengt zowel kansen als risico’s met zich mee. Waar moet je als moderne ondernemer op letten om je internationale ambities waar te maken? In deze blog zoomen we in op het belang van verschillende verzekeringen met betrekking tot internationale handel.

Risico’s van internationale handel

Iedere ondernemer weet dat ondernemen risico’s met zich meebrengt. Bij internationaal ondernemen heb je extra risico’s. Bij buitenlandse zaken heb je bijvoorbeeld te maken met transportrisico’s, valutaschommelingen en diverse aansprakelijkheden.

Voor Nederlandse ondernemers van Nederlandse bedrijven is het dus geen overbodige luxe om goed verzekerd te zijn tegen de soms complexe risico’s die komen kijken bij internationaal ondernemen. Tijd dus voor wat praktische informatie met betrekking tot verzekeringen.

Soorten verzekeringen die relevant zijn voor internationale handel

Doe je internationaal zaken of ben je dit van plan? Dan zijn verschillende verzekeringen relevant. We bespreken in deze blog de volgende verzekeringen:

  • Een transportverzekering
  • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Een rechtsbijstandsverzekering
  • Een kredietverzekering
  • Valutarisico’s afdekken
  • Zorgverzekering en sociale zekerheid
  • Een vrachtwagenverzekering en autoverzekering

Een transportverzekering

Ten eerste komt er bij internationaal ondernemen vaak internationaal transport kijken. Internationaal transport brengt extra risico’s met zich mee. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er tijdens transport van of naar het buitenland een lading beschadigd of vermist raakt.

Transporteurs zijn in de regel niet verantwoordelijk voor deze schade. Om zelf niet voor de kosten op te draaien, is het als verkoper een goed idee om een transportverzekering af te sluiten.

transportcontainers
Het risico op beschadigd transport is groter bij internationale handel

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt je aansprakelijkheid als het gaat om schade die je veroorzaakt bij anderen. Stel bijvoorbeeld dat je op kantoor bij een buitenlandse klant per ongeluk een kop koffie over een computer morst. Of dat er stukjes glas zitten in de honing die je levert.

Deze vormen van schade vallen onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als je al zo’n verzekering hebt, is het verstandig om te controleren of die ook voldoende dekking bij buitenlandse zaken biedt. Let ook op de regels voor productaansprakelijkheid, zowel binnen als buiten de EU.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Het is ook mogelijk dat jij of één van je medewerkers tijdens het werk een fout maakt. Denk hierbij aan het geven van een verkeerd advies of het maken van een fout bij het maken van een ontwerp bij een buitenlandse klus.

Als je klant of opdrachtgever door zulke fouten financiële schade oploopt, is jouw bedrijf aansprakelijk voor de ontstane schade. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dek je deze schades af. Voor sommige beroepsgroepen is deze verzekering een verplichte verzekering.

Een rechtsbijstandsverzekering

Ondernemen in het buitenland brengt soms onenigheid met zich mee. Stel dat je ontevreden bent met de kwaliteit van de producten die je hebt geïmporteerd, terwijl de leverancier wel een betaling eist. Of dat je zelf producten hebt geëxporteerd naar het buitenland en je factuur nooit betaald wordt.

In deze gevallen heb je baat bij een zakelijke rechtsbijstandsverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van juridische hulp en eventuele kosten van een proces. Heb je al een zakelijke rechtsbijstandsverzekering? Check dan of deze ook geschillen met buitenlandse partijen dekt.

Een kredietverzekering

In de meeste gevallen betaalt een klant pas na ontvangst van de goederen. Helaas komt het bij internationale handel vaker voor dat een klant niet betaalt. Als je klant aan de andere kant van de wereld een grote order niet kan betalen, kan dat een grote klap zijn voor je bedrijf.

Een kredietverzekering biedt uitkomst. Dankzij een kredietverzekering ontvang je geld van je verzekeraar in het geval van een niet-betalende klant. Het is mogelijk om per land een kredietverzekering af te sluiten.

Valutarisico’s afdekken

Bij import en export met landen buiten de eurozone komen de wisselkoersen van verschillende valuta’s om de hoek kijken. Een klant kan in een andere valuta dan euro’s betalen en soms zul je zelf ook met een vreemde munt moeten betalen.

Het punt is dat wisselkoersen schommelen. Als er tussen het moment van het uitbrengen van de offerte en het betalen van de factuur een grote verandering heeft plaatsgevonden, kan dit nadelig uitpakken voor jouw bedrijf. Dit valutarisico kun je met een valutaoptie afdekken bij je bank.

Zorgverzekering en sociale zekerheid

Een zorgverzekering is door de Nederlandse overheid verplicht. Maar hoe zit het met de dekking in het buitenland? Mogelijk heb je een internationale zorgverzekering nodig. Een zakelijke reisverzekering kan ook een goed idee zijn.

Sociale zekerheid

En hoe zit het met de sociale verzekeringen bij werken in het buitenland, zoals de volksverzekeringen en werknemersverzekeringen? Hiervoor verwijzen we je graag door naar de desbetreffende overheidsinstanties.

Een vrachtwagenverzekering en autoverzekering

Ook op buitenlandse wegen kun je maar beter goed verzekerd zijn. Een autoverzekering of vrachtwagenverzekering met dekking in andere landen is dus een goed idee. Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten.

De meeste WA-verzekeringen dekken schade in andere landen. Met een WA+ verzekering dek je ook de schade aan je eigen voertuig. Het is ook mogelijk om een inzittendenverzekering af te sluiten.

Met een gerust hart internationaal zakendoen

Ondernemers die zakendoen in het buitenland hebben heel wat om over na te denken om het gebied van verzekeringen. Wij maken het ondernemen op dit vlak graag iets makkelijker voor je en denken van a tot z met je mee over een verzekeringspakket op maat.

Klaar om je internationale ambities waar te maken?

Laat dan je gegevens geheel vrijblijvend achter op het contactformulier onderaan deze pagina. Wij nemen snel contact met je op om je verder te helpen bij het vinden van de juiste verzekeringen.

Je ontvang dan niet alleen gratis offertes, we kunnen je ook gratis advies geven, helpen bij het afsluiten van de verzekering en zullen daarna altijd kosteloos voor je klaar staan.

Contactformulier nieuwsbericht
Bel

Meer informatie

Buro Nomden
Helpdesk Transport
015 212 16 48
zakelijk@buronomden.nl

FacebookLinkedin
Suggestie formulier

Mogen we je iets vragen?

Heb je de informatie die je zocht kunnen vinden?

Fijn dat je gevonden hebt wat je zocht!

We wensen je nog een prettige dag!