Private lease kan aanzienlijke gevolgen hebben op hypotheekbedrag

april 12, 2022

Wie in 2022 van plan is om een auto privé te leasen én een hypotheek wil afsluiten moet goed opletten. De regels voor hypotheekverstrekking en private lease veranderen en kunnen aanzienlijke gevolgen hebben bij de aanvraag van een nieuwe of verhoogde hypotheek.

Private Lease populair

Private lease is erg populair in Nederland. Niet zo gek, je rijdt vaak in een splinternieuwe auto, zonder dat je in één keer je bankrekening hoeft te plunderen. Bovendien zijn bij private lease doorgaans alle autokosten meegenomen in het maandtarief, met uitzondering van wassen en tanken. De laatste jaren neemt het aanbod van private lease-auto’s dan ook een enorme vlucht.

Private Lease en hypotheek

Er zitten ook nadelen aan private lease. Een bank brengt namelijk de maandlasten voor private lease in mindering op je maximale leencapaciteit. In 2022 worden de regels voor hypotheekverstrekking nog strenger, waardoor je een fors lager hypotheekbedrag krijgt als je voor een privatelease-auto kiest. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Michel Ligtlee, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis, legt uit: “Private lease heeft straks nog grotere consequenties voor je leencapaciteit dan nu al het geval is. Heb je een hypotheek nodig voor de koop van een huis of voor een verbouwing, denk dan goed na over de gevolgen van een private leaseauto. Weet waar je aan begint voor je je handtekening onder een contract zet.”

Rekenvoorbeeld

Wie een auto private leaset welke voor € 15.000 bij BKR is geregistreerd met een looptijd van 3 jaar, kan in 2021 nog maximaal € 328.224 met Nationale Hypotheek Garantie lenen. Na 1 januari 2022 bedraagt de maximale hypotheek in dit voorbeeld € 294.599 en per 1 april daalt het bedrag zelfs naar € 229.829.

Bron: Oppassen: private lease zorgt in 2022 voor flink lagere hypotheek (autorai.nl)

Contactformulier nieuwsbericht
Bel

Meer informatie

Buro Nomden

015 212 16 48
hlfd@buronomden.nl

FacebookLinkedin
Suggestie formulier

Mogen we je iets vragen?

Heb je de informatie die je zocht kunnen vinden?

Fijn dat je gevonden hebt wat je zocht!

We wensen je nog een prettige dag!