De hypotheekmarkt­rente stijgt. Wat betekent dit voor jou?

oktober 11, 2021

Een opvallende ontwikkeling op de hypothekenmarkt: na lange tijd van dalingen, vinden er nu rentestijgingen plaats. Hoe gaat zich dit verder ontwikkelen en wat betekent dit voor jou?

Waar de renteverlagingen de afgelopen maanden vaak slechts een paar honderdsten waren, zien we nu bij de verhogingen uitschieters tot wel 0,15%. De verwachting is dat het hier niet bij blijft, nu marktleider Rabobank de trend heeft gezet. Of dit echt zo voortzet kan natuurlijk niet met zekerheid worden gesteld. Wel weten we dat dit een goed moment is om de hypotheek weer eens kritisch onder de loep te nemen.

De maandelijkse besparing is enorm

Een renteverschil van 1% levert bij een woning van 3 ton al drieduizend euro besparing per jaar op. De historisch lage rente, waar we nu nog mee te maken hebben, kan tot wel 30 jaar worden vastgezet. Dat maakt oversluiten nu interessanter dan ooit.

Angst voor boeterente

Veel mensen zien de boeterente als een struikelblok. Een goede hypotheekadviseur kan een kosten baten analyse maken om te bepalen of het te behalen voordeel opweegt tegen deze boete. In heel veel gevallen blijkt dit het geval te zijn.

Wat kan je doen? Mogelijkheid 1: Oversluiten

Het oversluiten van de hypotheek is de meest gekozen optie. 

De voordelen van oversluiten:

  • De gehele lening kan tegen de huidige lage rente worden voortgezet
  • De lage rente kan weer langere tijd worden vastgezet
  • Een verhoging (voor b.v. een verbouwing) is ook mogelijk tegen de lage rente van dit moment
  • Vaak kunnen alle kosten worden meegefinancierd
  • Deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar 

De nadelen van oversluiten:

Er wordt vaak een boete berekend door de geldverstrekker. Laat altijd onze adviseur nakijken of oversluiten interessant is ondanks deze boete. Bij Buro Nomden zoeken we dit gratis en vrijblijvend voor je uit.

Andere mogelijkheden

Is oversluiten voor jou niet interessant? Wellicht kan je dan middels een van de volgende opties alsnog profiteren van de huidige lage rente:

Rentemiddelen

Jouw huidige rente wordt gemiddeld met de rente van dit moment en dit kan je voor een langere periode vastzetten. Zo gaan de maandlasten omlaag en behoud je een gemiddeld vast lage rente voor de gehele periode.

Verhoging hypotheek

De huidige hypotheek wordt verhoogd met een extra leningdeel, tegen de lage rente. Dus staat er een verbouwing of verduurzaming op het programma? Of kan je extra geld gebruiken voor andere doeleinden? Wellicht biedt dit de uitkomst. Aan de huidige hypotheek wordt in dit geval niks gewijzigd. 

Zorg dat je je goed laat informeren voordat je een keuze maakt. Wil je weten welke oplossing het beste bij jouw situatie past, nu en in de toekomst? Bespreek dan je wensen met onze adviseur.

Contactformulier nieuwsbericht
Even overleggen?

Meer informatie

Buro Nomden
Team Hypotheken
015 212 16 48
hlfd@buronomden.nl

FacebookLinkedin

zakelijke adviseurs

Suggestie formulier

Mogen we je iets vragen?

Heb je de informatie die je zocht kunnen vinden?

Fijn dat je gevonden hebt wat je zocht!

We wensen je nog een prettige dag!