Onderstaand vindt u een overzicht van banksparen en levensverzekeringen

Banksparen

Bij een bancaire lijfrente, of banksparen, stort je geld op een geblokkeerde bankspaarrekening. Dat betekent dat je tussentijds je geld niet kunt opnemen. Een bancaire lijfrente kent twee fases, de opbouwfase en de uitkeringsfase. Tijdens de opbouwfase is uw inleg aftrekbaar van de belasting. Tijdens de uitkeringsfase betaalt u wel belasting. Omdat je het betalen van belasting uitstelt, kun je een belastingvoordeel krijgen

Lijfrenteverzekering

Met een lijfrenteverzekering kan je een kapitaal opbouwen. Als dat uitgekeerd wordt, moet u hiervoor een zogenaamde lijfrente kopen. Je ontvangt dan periodieke uitkeringen die je inkomen of dat van je nabestaanden aanvullen.

Verschillen tussen bancaire lijfrente en lijfrenteverzekering

Je kan een lijfrente afsluiten bij een bank of bij een verzekeraar. In beide gevallen bouw je een kapitaal op dat je later, meestal na je pensioneren, in termijnen weer terugkrijgt. Toch zijn er ook verschillen. Het belangrijkste verschil is wat er met de lijfrente gebeurt als je overlijdt.

Uw nabestaanden erven uw bancaire lijfrente

Omdat het geld bij een bank op een bankrekening staat, erven je nabestaanden de lijfrente. De uitkering loopt dus door na je overlijden. Daarom spreek je vooraf met je bank af hoe lang de uitkering duurt.

Een lijfrenteverzekering stopt als je overlijdt

Bij een lijfrenteverzekering stopt de uitkering als je overlijdt. Soms is het wel mogelijk dat je partner nog een uitkering krijgt. Je kinderen kunnen de lijfrenteverzekering dus niet erven. Met een contraverzekering kan je dit voor een deel oplossen.

  Bancaire lijfrente Lijfrenteverzekering
Waar? Alleen bij een bank Alleen bij een verzekeraar
Hoe lang? Alleen tijdelijk Tijdelijk en levenslang
Minimale uitkeringsduur? 5 jaar De minimale duur is afhankelijk van uw leeftijd
Maximale uitkeringsduur? 30 jaar Geen maximale looptijd

Levensverzekering

Met een levensverzekering zorgt je voor aanvullende inkomsten in een periode dat je dat nodig heeft. Er zijn diverse vormen van levensverzekeringen. Onze adviseurs informeren u graag over de diverse vormen en helpen u graag verder.