Privatelease: Meer auto, minder hypotheek?

Private lease: Meer auto, minder hypotheek?
Heb je een auto via privatelease? Dan kan het een stuk lastiger zijn om een huis te kopen. Bij privatelease betaal je voor het gebruik van de auto en heb je eventueel een koopoptie aan het einde van de looptijd.  Het is operational autolease: voor ongeveer 65% een lening en voor 35% een servicebedrag (onderhoud en afschrijving). Handig, want je betaalt gewoon een vast bedrag per maand en hebt zo een auto ter beschikking.
Soms ook onhandig, want per 1 juli 2016 is je leasecontract geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). En dat heeft weer invloed op de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen. Omdat je maandelijks een bedrag voor je auto betaalt, kan je dit geld niet besteden aan je huis. En dat is precies waar de hypotheekverstrekker op let. Je kan dus minder hypotheek krijgen. En niet zo’n beetje. Het kan wel 5 keer de waarde van het privateleasecontract schelen! Dit komt omdat de maandelijkse autobetalingen voor de hypotheekberekening worden gebruikt, maar hier bijvoorbeeld geen rekening wordt gehouden met het verschil in looptijd tussen leasecontract en hypotheek.
Wil je hierover meer informatie of wil je een keer een vrijblijvende afspraak maken met één van onze hypotheekadviseurs, neem dan rustig contact met ons op (hlfd@buronomden.nl / 015-2410005).